NATUURGENEESKUNDE

De aloude en moderne Natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is een geneeswijze die uitgaat van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, met aandacht en bewustwording voor wat bijdraagt aan gezondheid en wat niet.  Dit omvat een breed scala aan behandelwijzen en adviezen over o.a. reinigen (ontgiften, detox), vasten, voeding en dieet, beweging, ademtherapie, natuurlijke middelen en supplementen.
Hippocrates leefde van 460 tot 377 v.C.; hij wordt beschouwd als de grondlegger van onze moderne, wetenschappelijke geneeskunde. Zijn behandelingsmethoden waren erop gericht het evenwicht in het lichaam te herstellen. Reinigen, vasten en ontslakken, juiste voeding, beweging in de buitenlucht, liefst in de zon, ademtherapie, kruiden, meditatie en bewustwording werden onmisbaar geacht bij de behandeling van zieken. Dat is nu ook nog zo. Wel hebben toegenomen wetenschappelijke kennis bijgedragen aan aanpassingen aan het drukke hedendaagse leven en ons voedingspatroon. Doel is het versterken van het zelfhelend vermogen.
Bewustwording over de diepere oorzaken van de klachten en van wat de patient er zelf aan kan doen is essentieel. Dieeten, vitamines en mineralen, beweging, ontspanning en dergelijken vormen de behandeling.

De Leefstijlgeneeskunde ligt hier heel dicht tegen aan.